15 Ocak 2011

Tiyatro ve sinemanın tarihi bu müzede

Türvak Sinema, Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı 2 Ocak’ta Beyoğlu’na taşınarak ziyaretçilere kapılarını açtı. Müze koleksiyonunun temelleri Türker İnanoğlu’nun sinema kariyeri boyunca biriktirdiği ve bir araya getirdiği Erler Film arşiviyle atıldı. Yanı sıra gazetelere ilan verilerek filmciler, sinemacılar, özel koleksiyoncular, eski filmci ve sinemacı aileler ve tiyatrocularla sinemayla ilgilenen herkese çağrıda bulunuldu. Bugün Türvak Sinema, Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı’nın arşivinde 1000’nin üzerinde cihaz, 4200 adet çeşitli Türk filmlerinin kopyaları, 6000’in üzerinde yerli film afişi, 10000’in üzerinde sinema-tiyatro lobi ve fotoğrafları, 12000 saatin üzerinde TV programları ve TV dizileri bulunuyor. Ayrıca müze, Ulvi Uraz Kitaplığı dâhilinde 60.000 ciltlik dermeye sahip dev bir kütüphaneye de sahip.


Giriş katı: Sergi salonu ve kafe
Sergi salonuyla iç içe olan kafede ziyaretçileri sinemanın ilk yıllarına ait ve Türkiye’ye ilk gelen 1904 model projeksiyon cihazı karşılıyor. Bir tarafta üç objektifli ahşap Vedat Ar kamerası, diğer taraftaysa körüklü fotoğraf makinesi yer alıyor. Ayrıca her tarafta sinemanın tarihsel sürecini anlatan örnek cihazlar, Ari kamera, film gösterim cihazları, 16’lık film kopya baskı cihazı (matipo)  ve stüdyo pikabı bulunuyor. Sergi salonunda Türk sinemasının unutulmaz karakter oyuncuları Kemal Sunal, Sadri Alışık, Adile Naşit, Belgin Doruk, Yılmaz Güney, Öztürk Serengil, Hulusi Kentmen ve Feridun Karakaya’nın filmlerde canlandırdıkları karakterlerin balmumumdan yapılmış heykelleri de sergileniyor.

İbrahim Enez ve Arzu Kalkavan imzalı orijinal yağlı boya Yeşilçam çalışmaları, Sürü’den Çalıkuşu’na kadar afiş çalışmaları, Bedri Koraman’ın Kemal Sunal filmleri için yaptığı afişlerle beraber vefat eden sinema ve tiyatro sanatçılarının portreleri de ziyaretçilere duygulu anlar yaşatıyor. 

1. Kat: Sinema Müzesi
Giriş katından müze katlarına çıkarken merdivenlerde alfabetik sırayla hayatta olan sinema ve tiyatro sanatçılarının portreleri ziyaretçileri karşılıyor.
Nişan Hançer Sinema Belgeleri Salonu: Bu salonda sinemanın Beyoğlu’na girdiği günden itibaren belgeler, sinema biletleri, birçok sinema salonunun kuruluş belgeleri ve resimleri sergileniyor.
Fuat Uzkınay Sinema Cihazları Salonu: Ziyaretçiler sinemanın tarihini ve günümüze kadar nasıl bir yol kat ettiğini bu salonda en ince ayrıntılarıyla görebiliyor. Muhsin Ertuğrul’un ilk sesli çekim yaptığı kamera (İstanbul Sokakları / 1933) mutlaka görülmesi gereken en ilginç parçalardan birisi olarak müzede yerini alıyor.
Lütfi Ö. Akad Afişler Salonu: Ali Efendi Sinema Salonu’nun fuaye alanında bulunan salonda sinema filmi çekimlerinde kullanılan kamera ve ışıklar, kurgu eşleme, film kopya, bant okuma, tele-sine, projeksiyon, developman (film banyo cihazı) gibi cihazların yanı sıra denizaltı kamerası ve tek çekimlik fotoğraf makineleri de bulunuyor.
Ali Efendi Sinema Salonu: Modern teknolojiye sahip 35mm projeksiyon makinesi ve resim projeksiyon cihazıyla müzede düzenlenecek olan özel gösterimlere ev sahipliği yapacak olan 90 kişi kapasiteli sinema salonu da hizmete sunuluyor.

2. Kat: Sinema ve TV Müzesi
Adnan Öztrak Televizyon Salonu: Müzenin bu bölümünde hayatımıza girdiği günden itibaren televizyonun geçirdiği tüm evrimler ve yakın tarihi sergileniyor. 2inc 1inc Ampex kayıt cihazları, TV kameraları, siyah beyaz dönemi sinyal tabelaları, 70’li yılların stüdyo monitörleri, TRT’nin ilk siyah beyaz ve renkli kamerası, video kaydediciler, özel efekt cihazları (ağır çekim, hızlı çekim), stüdyo ve aktüel kameralarla birlikte televizyonla şöhreti yakalayan ünlüleri ziyaretçiler bu salonda görebiliyor.
Halit Refiğ Sinema Fotoğrafları Salonu: Türk Sineması’nın usta yönetmenlerinden Halit Refiğ’in adının verildiği bu salonda sinemanın tarihine tanıklık etmiş çok önemli cihazlardan üç adet kurgu-eşleme, projeksiyon, tele-sine cihazları ve duvarlarda film kareleri sergileniyor.
Türker İnanoğlu ‘Türk Sinemasında 50. Yıl’ Salonu: İnanoğlu’nun 53 yıl boyunca mesleğiyle ilgili almış olduğu ödüller, Erler Film’e ait afişler, set fotoğrafları, siyasilerle birlikte çekilen fotoğrafları da sergileniyor.


3. Kat: Tiyatro Müzesi
Muhsin Ertuğrul Zati Eşyalar ve Özel Belgeler Salonu: Salonda; Muhsin Ertuğrul’un Dragos’taki evinde bulunan çalışma masası, yağlı boya portresi, özel eşyaları, eşine ve Beklan Algan’a yazmış olduğu vasiyetler, şapkaları, takım elbiseleri ve ilk eşi Neyire Ertuğrul’un resimleri ile ikinci eşi Handan Uran Ertuğrul’un resimleri, daktilosu, çalışma koltuğu ve özel çalışmaları sergileniyor.
İsmail Dümbüllü Orta Oyunu, Karagöz Hacivat ve Temaşa Salonu: Jeyan Tözüm’ün (Hanımlar Terzihanesi/1947) oyun kostümü, Devlet Tiyatroları’nın tarihi oyunlarından padişah kostümü ya da Altan Erbulak’ın frakı da bu salonda... Orta Oyunu, Karagöz-Hacivat, afişçi Şeref’in orijinal baskı afişleri, Vala Somalı karikatürleri, Mengü Ertel afişleri, yanan Komedi Tiyatrosu’nun maketi, İsmail Dümbüllü ve Küçük Kemal’in büstleri ve vefat eden tiyatro sanatçılarının portreleri de bu salonda sergileniyor.
 Behzat Butak Osmanlı’dan Günümüze Tiyatro Belgeleri Salonu: Türk Tiyatrosu’nun 260 yıllık tarihini anlatan bu salonda, Darülbedayi’nin turnelerinde kullanılan aksesuar sandığı, Osmanlıca ve Türkçe el ilanları, İstanbul Şehir Tiyatroları’nın imzalı maaş bordroları, masklar, biletler ve afişler sergileniyor.
Afife Jale, Özel Tiyatrolar Salonu: Darülbedayi’den, şehir tiyatrolarına ve devlet tiyatrolarına kadar Türk Tiyatrosunun ödenekli ödeneksiz tüm tiyatro topluluklarının yer aldığı bu salonda, grupların oyun afişleri, el ilanları ve resimleri mevcut.   

4. Kat: Ulvi Uraz Kitaplığı
60000 ciltlik dermeye sahip olan kütüphane öğrencilere, akademisyenlere, araştırmacılara, yazarlara kaynak sağlayabilecek nitelikteki son derece kapsamlı sinema, tiyatro, genel kültür arşiviyle ve okuma salonuyla hizmete sunulmuş.

5. Kat ve Teras Katı: Kafe
250 kişi kapasiteli, tarihi yarımada, Haliç ve Kız Kulesi manzaralı, sinema ve tiyatro dünyasından ünlülerin portreleriyle kaplı kafede yemek yenebileceği gibi kahve molası da verilebilir.

İletişim bilgileri:
Yeniçarşı Caddesi No: 24 Galatasaray Meydanı Beyoğlu/İstanbul
0212 245 80 91/92

Hiç yorum yok: